Profileren

Online meetings? Zo voorkom je onnodige blunders

Als je keukentafel je kantoor is, dan geef je collega’s en klanten die je normaliter misschien nooit thuis zou uitnodigen een virtueel inkijkje in je privé-omgeving.

Online vergaderen via Teams of Zoom is inmiddels niet meer weg te denken. Je zou denken dat iedereen nu wel weet hoe het werkt, maar toch zijn er nog steeds veel mensen onbewust van hoe ze in beeld komen. Heb je het idee dat je verhaal niet goed overkomt of krijg je klachten dat je niet goed zichtbaar bent? Krijg je geen aansluiting bij het team of mislukken online sollicitaties?

Dit kan zomaar het gevolg zijn van een slechte belichting, verkeerde camerapositie of outfit. Er zijn veel dingen waar je geen invloed op hebt, maar hoe je jezelf in beeld brengt heb je wél zelf in de hand.

Deze tips helpen je daarbij:

  1. Kleed je aan en maak je op alsof je naar kantoor gaat. Zo zorg je voor een herkenbaar en congruent beeld. Hoe lekker dat huispak ook zit, het werkt averechts op jouw professionaliteit. Het mag best iets comfortabeler zijn dan normaal, maar zorg dat je outfit jouw kwaliteiten bevestigt in plaats van naar beneden haalt. Draag een opvallende kleur of uitgesproken print wanneer je creatief en enthousiast wilt overkomen of kies voor een donkerblauw of grijs jasje om je deskundigheid en daadkracht te benadrukken. En die bril die je thuis wellicht wat vaker draagt dan op kantoor kan wel eens in je voordeel werken. Met een bril kom je intelligenter en betrouwbaarder over dan zonder.
  2. Voorkom dat je partner of kids door het beeld lopen. Niets zo gênant als gillende kids of een nietsvermoedende partner in onderbroek op de achtergrond. Zoek een rustige ruimte op en laat huisgenoten weten dat je niet gestoord mag worden. Plak desnoods een briefje op de deur met de tijd dat je in gesprek bent. Werk je vanaf je laptop, zet dan je telefoon op stil. Schakel alle meldingen en programma’s uit die je niet nodig hebt.
  3. Bekijk wat er op de achtergrond te zien is als je in beeld bent. Dit is ook onderdeel van je uitstraling. Alles wat zichtbaar is, zegt iets over jou. Bekijk jezelf goed vanuit het camera-perspectief en beoordeel of het beeld klopt met jouw gewenste imago. Zo zat Mark Rutte tijdens zijn eerste coronatoespraak in zijn statige werkkamer met op de achtergrond veel boeken en schilderijen van sterke liberale voorgangers. Daarmee benadrukte hij zijn leiderschap, intelligentie en maatschappelijke betrokkenheid. Hoe sta jij bekend bij je collega’s? Als de sloddervos of juist de strak georganiseerde regelneef? Als je dan een onopgemaakt bed of niet afgeruimde keukentafel laat zien is dat zorgvuldig opgebouwde beeld in één keer weg. Denk niet dat dit er niet toe doet. Onbewust heeft het beeld waar mensen naar kijken heel veel invloed.
  4. Let ook op de juiste belichting en camerastand. Een camera die van boven naar beneden gericht staat laat mensen op je neerkijken. Van onderaf gezien maakt het ook niet charmanter. De beste stand is recht van voren waarbij je ogen op 2/3 van het scherm staan. Qua belichting is het slim om met je gezicht naar het raam te zitten zodat je gezicht goed belicht wordt. Te veel licht van achteren maakt je gezicht donker en slecht zichtbaar.
  5. Zorg dat je ruim op tijd voor de meeting klaar zit en alvast inlogt. Dan weet je of alles werkt en hoef je niets te missen van de start. Zet je audio dan wel op mute en je video uit. Ondertussen kun je nog snel even naar het toilet gaan en wat te drinken pakken. Helemaal klaar voor een succesvolle online presence!

Hoe je blunders voorkomt leer je ook in de e-learning Kom goed in beeld bij online meetings. Je leert hoe je jezelf en je achtergrond aanpast aan je publiek, waarom belichting belangrijk is en hoe het werkt, wat je aantrekt en hoe je daarmee invloed hebt op hoe je waargenomen wordt.

Handig toch? En dat voor slechts € 125,-. De training staat al voor je klaar in onze Academy, dus je kunt meteen aan de slag.

KOM JE GOED IN BEELD?

Contact met stijlstrateeg Sascha Bertus

KOM GOED IN BEELD

Bij online meetings