Imago

Net als in de film

Ultieme outfit

Stel je voor dat je een kostuumontwerper bent en je moet de ultieme outfit samenstellen voor jouw karakter. Hoe pak je dat aan? Jouw leven is natuurlijk geen film of tv-serie en het is zeker niet de bedoeling om van je leven een verkleedpartijtje te maken. Maar door als een kostuumontwerper naar jezelf te kijken, wordt het makkelijker om je eigen verpakking aan te laten sluiten op jou als persoon.

Het kostuum versterkt het karakter

Het is fascinerend om te zien hoe het juiste kostuum een karakter versterkt. Petje af voor kostuumontwerpers die echt in een karakter kruipen en daardoor de juiste vertaling maken voor de kleding van de acteurs. Een goede ‘match’ tussen karakter en kostuum werkt twee kanten op: voor  acteurs draagt het bij aan de inleving in de rol die ze spelen en voor kijkers helpt het om het karakter sneller en beter te begrijpen. Zo kan het voor jou ook werken.

Neem bijvoorbeeld Claire Underwood, een rol van Robin Wright in de Netflix serie House of Cards. Claire is een gecalculeerde, vastberaden en ambitieuze vrouw, getrouwd met een meedogenloze en pragmatische politicus die uit is op de ultieme machtszetel: het presidentschap van de USA. Wanneer je Claires kleding analyseert – op vorm-, kleur- en materiaalkeuze – zie je dat de verpakking perfect aansluit op haar karakter.

Neutrale kleuren: zakelijk en afstandelijk

Bijna alle karakters uit de serie dragen neutrale kleuren als zwart, grijs, donkerblauw en wit. Dat is een bewuste keuze van de makers. Neutrale kleuren leiden niet af, waardoor de aandacht naar het gezicht gaat. Onderscheid wordt wel gemaakt door het gebruik van koelere versus warmere, neutrale kleuren. De koelere neutralen, zwart, donkerblauw, grijs en het daarmee contrasterende wit, gedragen door de politici van Capitol Hill, staan voor zakelijkheid en afstandelijkheid. De iets warmere neutralen, zoals grijsbruin en bruin, geven de journalisten in de serie een meer menselijk en toegankelijke uitstraling.

Strakke vormen: vastberaden en ambitieus

Alles aan Claire straalt vastberadenheid en perfectie uit. De strakke belijning van de perfect op maat gesneden outfits versterken dit. Prints zie je bijna niet en al zeker geen vrolijke bloemenprints.

Stevige materialen: compromisloos en imponerend

De gebruikte materialen versterken het strakke en compromisloze karakter van de kleding. Meestal aangesloten en wat steviger, waardoor ze haar als een soort pantser omsluiten. Je ziet haar niet snel in een aaibaar gebreid vest of comfortabele spijkerbroek.

Kijk ook naar het kapsel en de make-up

Ook bij het kapsel en de make-up zie je weinig afleiders. Functionele make-up gecombineerd met een eigenzinnig kapsel. Kortom, alles klopt en vertelt bovendien een consistent verhaal. De stylisten hebben een verzachtende balans gezocht in de haarkleur: het blonde haar in combinatie met haar vriendelijke stem weerhouden je ervan om haar als een ‘bitch’ te zien. Tegelijkertijd creëert het een soort wantrouwend gevoel, doordat er iets niet helemaal klopt met het beeld wat je van Claire hebt.

Doe er je voordeel mee… ook op de werkvloer

Wil jij ook weten hoe je je ‘verpakking’ goed aan kan laten sluiten op je persoonlijkheid? In de training Zien ze wel hoe goed je bent ervaar je hoe je overkomt en of er een match is met je gewenste imago. De expert trainer, een imagocoach, geeft praktische tips en adviezen hoe je inhoud en verpakking goed op elkaar afstemt. Ze laat je zien dat kleine veranderingen al snel voor grote resultaten zorgen. Zodat je een consistent verhaal vertelt. Net als in de film, maar dan op de werkvloer.

ZIEN ZE WEL HOE GOED JE BENT?

ONLINE TRAINING

Zien ze wel hoe goed je bent.