Imago

Imago: Uniform of eigen stijl?

Keuzestress

Mannen hebben het maar makkelijk, tenminste dat vinden de meeste vrouwen die ik spreek. Een man staat ’s ochtends voor de kast, trekt er een willekeurig pak uit met bijpassend overhemd en eventueel een stropdas en klaar is Kees. Voor vrouwen daarentegen is het een heel ander verhaal. Het oerwoud aan keuzes levert heel wat keuzestress op. Waarop de mannen dan weer reageren dat juist het feit dát er wat te kiezen valt hen juist zo geweldig lijkt…

Belangrijkere zaken aan je hoofd dan ‘alleen’ kleding

Toen ik jaren geleden bij Holland Casino ging werken, kreeg ik twee pakken en bijpassende blouses. In het begin vond ik het heerlijk dat ik ’s ochtends niet hoefde na te denken, maar op een gegeven moment was ik die voorspelbaarheid zat. Het voelde teveel als een keurslijf. Toch geeft de uniforme look van een pak een duidelijke boodschap van competentie en zakelijkheid. Een goed zittend pak, afgestemd op de persoon, geeft onbewust de indruk dat de drager belangrijkere zaken aan z’n hoofd heeft dan ‘alleen’ kleding . Dat mis ik nog wel eens bij vrouwen. Dat wil niet zeggen dat vrouwen allemaal in een (mannen)pak moeten gaan lopen. Liever niet zelfs. De diversiteit aan mogelijkheden voor vrouwen geeft juist een diversiteit aan uitstralingen.

Stereotype beeld van de zakenvrouw

Het probleem is dat er geen uniform of stereotype beeld is van ‘de zakenvrouw’, behalve dan wanneer ze een (mannen)pak aantrekt. Voor een vrouwennetwerk heb ik laatst foto’s naast elkaar gezet van willekeurige mannelijke en vrouwelijke CEO’s van grote Nederlandse bedrijven. De overeenkomst tussen de mannen is duidelijk, maar wat is de overeenkomst tussen de vrouwen? De overeenkomst is dat er geen overeenkomst is. Ze zijn allemaal anders, maar stuk voor stuk ‘eigen’ en krachtig in hun uitstraling.

Rode draad

Hoe kun je er nou voor zorgen dat je als vrouw toch die gewenste zakelijkheid en competentie uitstraalt? Met andere woorden: wat kunnen we leren van de uniforme look die mannen hebben? Dat is vooral de duidelijkheid en eenheid in uitstraling. Daarmee geef je onbewust het signaal af dat je weet waar je mee bezig bent en dat de ander weet wat ze aan je hebben. Variëren mag, maar zorg ervoor dat er een duidelijke rode draad in je garderobe zit. Dat geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. Waar het bij mannen snel saai en eentonig kan worden, slaan vrouwen juist door naar de andere kant. Ofwel ze combineren teveel stijlen en kleuren met elkaar of ze zien er elke dag zo anders uit dat ze zichzelf steeds opnieuw moeten voorstellen. Andersom mogen mannen wat mij betreft wel wat meer eigenzinnigheid aan hun outfit toevoegen. Hoe subtieler, hoe beter.

Sleutelwoorden voor jouw imago

Voor zowel mannen als vrouwen geldt: ga op zoek naar sleutelwoorden die kenmerkend zijn voor jouw imago en gewenste uitstraling en toets of deze woorden terugkomen in je outfit. Doe dit bij elk kledingstuk of accessoire dat je koopt, pas dan verdient het een plaats in jouw garderobe. Foto’s maken van verschillende combinaties helpt je bij deze toetsing.

Make it work!

Sascha Bertus
Stijlstrateeg

ZIEN ZE WEL HOE GOED JE BENT?

ONLINE TRAINING

Zien ze wel hoe goed je bent.