Imago, dresscode, Imago

Dresscode netwerken: serieus opvallen

Niemand luisterde

Het geheim van een goede netwerklook is eigenlijk heel simpel: opvallen! Zo verklaart Pieter Derks in zijn show ‘Van Nature’ dat hij een roze pak draagt omdat hij van nature geen zichtbaar persoon is. In zijn roze pak is hij er zeker van dat iedereen ziet dat hij er is. Zeer effectief op een feestje of in het theater, maar op de werkvloer? Ooit zag ik een zeer gekwalificeerde vrouw een workshop geven, over netwerken notabene, aan een grote groep zakenvrouwen. Ze was gekleed in een zeer kleurrijke jurk met bloemenprint. Opvallend was het zeker, maar niemand luisterde naar haar. In een jurk waarin je eruit ziet alsof je naar een strandfeest op Ibiza gaat, word je niet serieus genomen. Opvallen moet dus iets genuanceerder aangepakt worden.

Deze tips helpen je bij het netwerken:

  1. Zoek naar contrast met andere netwerkers. Zijn er veel mannen in donkere pakken aanwezig, dan heb je als man met een licht afwijkende kleur pak al een flinke voorsprong op de andere netwerkers. Als vrouw kies je voor een licht gekleurd pak of een opvallende kleur. Blijf wel zakelijk, pas op met bloemenprints en zoete kleurtjes.
  2. Combineer opvallen in vorm én inhoud door bovenstaande tip te combineren met een indrukwekkende pitch. Gebruik daarvoor de crime scene-methode, een soort storytelling techniek die garant staat voor succes.
  3. Nog een slimme manier om vorm en inhoud te combineren is om tijdens een presentatie een vraag te stellen. Naderhand bij het netwerken zullen mensen vanzelf op jou afstappen om je te complimenteren met je goede vraag. Je opvallende outfit zorgt dat je gemakkelijk terug te vinden bent in de massa.
  4. Voeg een visuele ‘knipoog’ toe aan je outfit, dat maakt contact maken een stuk gemakkelijker. Denk aan de broches van Madeleine Albright waarmee ze haar boodschap kracht bijzette of de Mascolori schoenen van Hugo de Jonge. Mensen spreken je sneller aan omdat het gespreksonderwerp snel gevonden is. Ook onthouden ze je makkelijker: ‘dat is die van die bijzondere schoenen’.
  5. Zelfverzekerd opvallen doe je met dopamine dressing, kleding dragen die je humeur een boost geeft. Draag een bepaalde kleur of stijl waar jij vrolijk van wordt om de afgifte van dopamine, een feelgood-stofje die je lichaam aanmaakt, te activeren. Het werkt twee kanten op: een zelfverzekerd gevoel voor jezelf en een positief signaal voor de andere netwerkers. Meer weten over dopamine dressing? Volg me dan op Instagram.

Serieus opvallen bij het netwerken

Zakelijk netwerken is een kwestie van serieus opvallen. Het zou toch vervelend zijn als je jezelf er naartoe hebt gesleept en achteraf te horen krijgt dat het zo jammer was dat je er niet bij was. Wil jij ook leren hoe je serieus opvalt? Hoe je laat zien dat je er bent en waar je voor staat, zodat je aantrekt wat je verdient? Dat is precies wat je leert in de training Zien ze wel hoe goed je bent.

Make it work!

Sascha Bertus
Stijlstrateeg

 

PS: Heb jij een pakkend verhaal nodig voor als je op een netwerk- of kerstborrel staat of jezelf introduceert aan het begin van een presentatie of vergadering? Meld je dan aan voor onze e-learning Presenteren & Pitchen. Na deze training beschik je over zeven verschillende pitch-technieken. Waaronder de ‘crime-scene’ methode, een storytelling-techniek waarmee ook jij je publiek imponeert!

ZIEN ZE WEL HOE GOED JE BENT?

ONLINE TRAINING

Zien ze wel hoe goed je bent.