Imago

Ze nemen me maar zoals ik ben

Is hard werken voldoende voor zakelijk succes?

Het gaat om de inhoud

Ben jij ervan overtuigd dat met keihard werken succes vanzelf volgt? Dit is echt een heel groot misverstand. Promoties en interessante projecten worden niet per definitie gegeven aan degene die het hardst werkt of die de beste papieren heeft. Sterker nog, het zijn vaak heel andere factoren die hierbij een rol spelen. Daar sta je dan, gepasseerd door een collega die ervandoor gaat met ‘jouw’ promotie of nog erger: met jouw baan!

Gedachten als ‘Ze nemen me maar zoals ik ben’ en ‘Het gaat toch om de inhoud en mijn kwaliteiten?’ helpen je in veel gevallen niet verder. We gaan ervan uit dat je kwalitatief goed werk levert. Toch is dat is niet voldoende. Kwaliteit is een randvoorwaarde voor succes. Hard werken, heel erg goed je best doen en je alleen maar op de inhoud van je werk richten, leiden niet vanzelfsprekend tot meer succes. Waarom niet? Omdat jij niet zélf bepaalt of je die nieuwe functie krijgt of dat jij de projectleider wordt van dat nieuwe uitdagende project. Anderen bepalen dat. Daarom is het zo belangrijk dat die anderen zien dat je zo hard werkt en goede resultaten neerzet.

Als je écht succesvol wilt zijn, is het belangrijk om jezelf en je kwaliteiten op het juiste moment zichtbaar te maken. Blijf vooral studeren en werken aan je inhoudelijke ontwikkeling. Zorg er wel voor dat je naast de ontwikkeling van je kwaliteiten ook blijft werken aan de zichtbaarheid ervan. Juist de combinatie van jouw unieke kwaliteiten en de manier waarop je die zichtbaar maakt, leidt tot succes.

Maak je kwaliteiten zichtbaar

Het heeft bij ons flink wat jaren geduurd voordat we ons er bewust van waren dat zichtbaarheid nodig is om te laten zien hoe (goed) wij werkelijk zijn. Deze wijze lessen waren niet voor niets, ze hebben ons geïnspireerd tot het schrijven van onze boeken en we hebben er zelfs onze business van gemaakt. Met succes! De boodschap in alles wat we doen is dat het niet alleen om het leveren van kwaliteiten gaat, maar zeker ook om het zichtbaar maken van die kwaliteiten én van de resultaten van je werk. Zichtbaarheid heeft vele vormen. Hieronder alvast 5 tips voor meer zichtbaarheid.

5 tips voor meer zichtbaarheid:

 

  1. Maak naast je TO DO-lijst ook een TA DA-lijst met daarop al je successen. Die gebruik je als motivatie voor jezelf én als input voor je beoordelingsgesprek.
  2. Spreek je ambities uit: benoem dat jij een project of opdracht graag wilt doen. Want wie NIET vraagt, wordt overgeslagen!
  3. Investeer in een garderobe die jouw kwaliteiten weerspiegelt. Zie de kleding die je draagt als een visuele vertaling van jouw kwaliteiten. Wanneer inhoud en verpakking hetzelfde verhaal vertellen, kom je geloofwaardiger over. Je leest hier meer over in het boek Verpak je Succes van stijlstrateeg Sascha Bertus.
  4. Zorg voor een goed opgesteld out-of-office-bericht. Zo ben je ook tijdens je afwezigheid goed zichtbaar. Bedenk dat je dit bericht stuurt om te laten weten hoe en wanneer iemand je wel weer kan bereiken of een reactie kan verwachten. En als de reden van je afwezigheid van toegevoegde waarde is, vermeld die dan. Bijvoorbeeld: ‘In verband met de expansie van onze organisatie naar Frankrijk, ben ik deze week afwezig voor een intensieve Franse taaltraining’.
  5. Wees pro-actief en ga het gewoon doen. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om minimaal één keer wat te zeggen tijdens een vergadering of twee onbekenden aan te spreken tijdens een netwerkbijeenkomst.

Belangrijk is wel om je af te vragen waarom je je wilt profileren. Want profileren is geen doel op zich, het is een middel om iets te bereiken. Vraag je af wat je hoopt dat zichtbaarheid jou brengt. Wellicht denk je dat je zichtbaar maken juist extra werk oplevert terwijl je het al druk genoeg hebt. Er zijn regelmatig deelnemers die zeggen: ‘Ze kunnen beter niet zien hoe goed ik ben, want anders krijg ik het veel te druk. Dan word ik voor allerlei projecten en extra klussen gevraagd en collega’s komen me dan storen met al hun vragen’. Je zult inderdaad meer gevraagd worden als je je goed profileert. Er gaan ook meer deuren voor je open. Het voordeel is dat jij dan kunt kiezen uit al die interessante projecten.

En nog even over die uitspraak ‘ze nemen me maar zoals ik ben’. Realiseer je dat mensen je niet nemen of zien zoals je bent, maar zoals zij je waarnemen. Die uitspraak is vanaf nu dus taboe. Door jezelf en je kwaliteiten doelgericht zichtbaar te maken, word je gezien en gewaardeerd voor wie je echt bent. 

 

ZIEN ZE WEL HOE GOED JE BENT?

ONLINE TRAINING

Zien ze wel hoe goed je bent.